zpět

Receptář: Jak zužitkovat zbylou bramborovou kaši či rýži? Zkuste placky, krokety i sladké chuťovky

15. 4. 2023

Špatně jste odhadli množství přílohy? Stačilo nakrájet o tři brambory méně či uvařit jen dva sáčky rýže, namísto tří? Teď máte přílohu navíc a nic k ní? Nevadí. Vykouzlete ze zbytků další originální pokrmy a chuťovky.

Připravte ze zbylé bramborové kaše nebo rýže originální chuťovky.

14 076 korun. To je hodnota potravin, které vyhodí v roce 2023 česká čtyřčlenná rodina. Alespoň podle aktuálních statistik a prognóz iniciativy Zachraň jídlo. Zároveň je to pořádný důvod k zamyšlení, jak plýtvání jídlem omezit. A taky jak ušetřit nějakou tu korunu. Nebo spíše tisícovku.

Výbornou cestou je osvojit si v kuchyni pár zvyků, respektive receptů. Dříve jsme si ukázali několik tipů, jak spotřebovávat slupky z ovoce a zeleniny. Nyní jsme si vzali do hledáčku další typické zbytky z obědů – bramborovou kaši a rýži.

Co se zbylou bramborou kaší?

Placky z bramborové kaše jsou chutná rychlovka. Ke zbylé kaši přidáte vajíčko a hrubou mouku tak, aby těsto drželo pohromadě. Podle chuti můžete přidat i nadrobno nakrájenou či osmaženou jarní cibulku, petrželku, hrášek, najemno nastrouhaný sýr či sušený nebo lisovaný čerstvý česnek. Z těsta vytvořte malé placky a osmažte je z obou stran na pánvi s rozpáleným olejem.

Ze zbylé bramborové kaše přupravíte placky.

Bramborové placky nasladko mohou být originální svačina nebo příjemná obměna klasických lívanců. V tomto případě kaši smícháte jen s vajíčkem a hrubou moukou. Vytvoříte placky o velikosti lívanců, které opečete na pánvi. Podávat je lze s povidly, marmeládou, posypané cukrem s tvarohem nebo s mákem smíchaným s moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.

Krokety z bramborové kaše s bylinkovým dipem jsou příjemná chuťovka například k večernímu promítání filmu. Těsto připravíte jako v případě placek (viz výše). Poté vytvarujete krokety – oválné či kulaté nebo s pomocí dvou lžicí vytvořte šišky. Obalte je v trojobalu a potřené olejem je pečte 15 až 20 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů.

Zapečená kaše může mít opět více variant. Můžete ji jen jednoduše nechat 15 až 20 minut zapéct v troubě rozpálené na 200 stupňů. Přidat k ní můžete i sýr, šunku, jarní cibulku a petržel. A pokud máte více času i chuť si v kuchyni vyhrát, připravte si masové ragú a upečte anglickou klasiku jménem pastýřský koláč.

Co se zbylou rýží?

Mléčná rýže aneb rýžová kaše je příjemná snídaňová změna nebo chutná svačinka. Zbylou rýži zalijte v hrnci mlékem a na mírném plameni pár minut zahřívejte. Podle chuti přidejte moučkový nebo vanilkový cukru a vmíchejte kousek másla. Na závěr přidejte to, co máte rádi – kakao, čokoládu, čerstvé či sušené ovoce, ořechy či rozinky. Výborná je například se skořicí a nakrájeným jablkem, které necháte zkaramelizovat na pánvi s javorovým sirupem.

Zbylá rýže se hodí k přípravě rýžové kaše.

Rýžové krokety vás jistě mile překvapí. Na Sicílii jim říkají arancini (arančíny) a vznikly, když italské hospodyňky hledaly způsob, jak zpracovat zbylé rizoto. Většinou se připravují s masovým ragů a sýrem, ale možností je spousta. Záleží, na co máte zrovna chuť, nebo co máte doma po ruce. Zkusit můžete verzi s houbami, s tuňákem, s omáčkou z pečených paprik nebo k rýži přidejte brokolici, mozzarellu, parmazán a italské bylinky. Podle potřeby používejte jako pojivo vejce a mouku nebo strouhanku. Ze směsi následně vytvarujte koule. Obalte je ve vejci a strouhance a dozlatova osmažte.

Zbylou rýži můžete využít k přípravě rýžových kroket.

Rýžové placky jsou dobré za tepla i za studena, a také u nich platí, že chutí a variant mohou mít nespočet. Základem je přidat k uvařené rýži, sůl, pepř, vajíčko a podle potřeby mouku či strouhanku. Dále už záleží na vás. Chybu neuděláte přidáním sýru a jarní cibulky, které doplníte vařenou nebo restovanou zeleninou – nastrouhanou mrkví, hráškem či nadrobno pokrájenou brokolicí. Nebo zkuste variantu s balkánským sýrem, kari kořením a dýní – před přidáním do směsi ji nakrájejte, povařte do měkka a rozmačkejte. Na rozpáleném oleji následně vytvarované placky osmažte z obou stran dozlatova.

Receptů, jak zpracovat zbylou kaši či rýži, je tak více než dost. Proto až vám zase zbyde kousek od oběda, nevěste hlavu a zapomeňte na odpadkový koš. Berte to jako příležitost k originální snídani, svačině, či večeři.

Foto: istockphoto.com