zpět

Znáte REkrabičku a REkelímek? Inspirujte se, čím nahradit jednorázové plastové nádobí

30. 9. 2022

Oblíbenost alternativy vzít si jídlo či nápoj takzvaně s sebou v posledních letech výrazně vzrostla. A s ní bohužel i spotřeba jednorázových jídlonosičů a kelímků. Do boje proti nim se pustily české nápady jménem REkrabička a REkelímek. Jsou vratné, znovupoužitelné, stoprocentně recyklovatelné a až 400krát použitelné.

Co je hnacím motorem těchto nápadů? Nehezké statistiky. V České republice se denně vyhodí okolo 800 000 jednorázových kelímků na kávu, což je více než 3 000 tun odpadu ročně. Avšak jen z kelímků! Roční spotřeba jednorázového plastového nádobí dělá 20 000 tun odpadu. Mimo to, výroba každého obalu, který nakonec slouží třeba jen 20 minut, znamená i spotřebu materiálu a vody, a to platí i pro ty z bioplastu či papíru.

Důvodů, proč si nechat zabalit jídlo či nápoj ekologicky je zkrátka mnoho. Pozitivní je, že si to uvědomují nejen autoři REkrabičky a REkelímku, ale spolu s nimi i přes 550 partnerských podniků, které se rozhodly vratné obaly na jídlo a nápoje nabízet. Své objednávky v nich zákazníci dostávají zabalené ekologicky – ve vratných kelímcích či krabičkách. Zaplatí za ně jen zálohu, kterou dostanou zpět po vrácení obalu v kterémkoli partnerském místě.

Zády k plastovému nádobí se však neotáčejí jen české restaurace, bistra a kavárny, ale i státy. Po letech diskuzí bude v Česku platit zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových příborů, talířů, brček, nápojových kelímků nebo krabiček na jídlo z expandovaného polystyrenu.

Nový zákon sice delší dobu budil emoce, k vybraným jednorázovým výrobkům již však existuje řada opakovaně použitelných alternativ. 

Za Chytrou recyklaci přinášíme 7 tipů, jak se stravovat ekologičtěji: 

1.    Plastová brčka nahraďte bambusovými či kovovými. Nebo ještě lépe, co je vůbec nepoužívat?
2.    Místo plastového příboru použijte kovový, případně dřevěný.
3.    Často si objednáváte kávu s sebou? Noste si vlastní přenosný kelímek.
4.    Po ruce se vždy hodí mít i láhev na vodu.
5.    Zastavte se na chvíli a snězte si jídlo přímo v restauraci.
6.    Potřebujete dát jídlonosiče do tašky? Mějte s sebou vlastní bavlněnou, jutovou nebo síťovanou tašku. 
7.    Navštěvujte podniky, které se snaží smýšlet také ekologicky. 

Každý můžeme vlastními malými krůčky přispět k ochraně přírody a šetřit cenné zdroje.

Foto: www.rekrabicka.cz

Přihlaste se k odběru newsletteru!

Přihlásit se k newsletteru