zpět

Věděli jste, že třetina vyprodukovaného jídla na světě se znehodnotí nebo vyhodí?

24. 10. 2022

Není vám lhostejné téma plýtvání jídlem a zajímáte se o opatření směřující ke zodpovědnému zacházení s potravinami? Pak by vás mohla zajímat iniciativa Zachraň Jídlo, která se těmto klíčovým otázkám věnuje a motivuje nás všechny ke společensky prospěšným změnám.



Organizace Zachraň jídlo spatřila svět v roce 2013 a od té doby provedla několik osvětových kampaní, výzkumných projektů a systémových změn. Poskytuje ověřené informace o plýtvání jídlem spotřebitelům, zemědělcům, prodejcům či restauratérům. Jejich hlavní vizí je mezi lety 2020 a 2030 snížit plýtvání jídlem o více než polovinu v rámci území České republiky. Bojují o radikální pokles vyhozených potravin, zavádění opatření vedoucích k odpovědnému nakládání s jídlem a tvorbu motivací přispívajících ke snižování plýtvání.

Věděli jste, že:

  • Domácnosti v EU mají na svědomí 53 % potravinového odpadu?
  • Skoro o polovinu jídla víc vyhodí ti, kdo žijí sami?
  • 149 miliard eur končí ročně v koši?
  • Typická česká domácnost by omezením plýtvání mohla ušetřit 8 000 Kč ročně?
  • 42 % našich popelnic zaplňuje bioodpad?
  • Asi polovina chycených ryb je vyhozena mrtvá zpět do moře?


Projekty organizace Zachraň jídlo

Mezi řadu kampaní provozovaných iniciativou Zachraň jídlo patří např. projekt „Zachraň oběd“, přičemž se jedná o propojení komerčních jídelen s charitami a jejich klienty, kteří si teplé a výživově hodnotné jídlo nemohou dovolit. V období tří měsíců zprostředkovali darování více než 7000 obědů a darování jídla neustále pokračuje. „Paběrkování“ je další uskutečněnou kampaní, která zajistila sběr nevzhledné zeleniny a ovoce pro potravinové banky a mnoho dalšího.

Jak se zapojit?

Staňte se součástí iniciativy Zachraň jídlo a přispějte tak k něčemu co má smysl. Jedna z možností zapojení se je prostřednictvím firemních workshopů, jedná se o na míru připravený seminář či teambuilding pro firmu, neziskovku, sociální podnik anebo jen skupinku nadšených zaměstnanců. Odtrhněte tak vaše zaměstnance od počítačových obrazovek a inspirujte je na udržitelném firemním odpoledni! 

Dále se můžete stát součástí spojení dárců a příjemců vařeného jídla, které by jinak skončilo v odpadkovém koši. Iniciativa propojuje tyto jednotlivé gastro a charitativní články do fungujících celků a pomáhá tak lidem v tíživé situaci. 

Nebo zkrátka buďte dobrovolníkem! Pomozte organizaci na veřejných akcích a poraďte jim s problémy, na které jsou krátcí. 

A pokud vám nevyhovuje ani jedna ze zmíněných možností jednoduše můžete organizaci zaslat dar ve finanční podobě či začít odebírat jejich Záchranářský newsletter.

Výstava Zachraň jídlo

Rádi se vzděláváte a nevíte, co s volným časem? Právě teď probíhá interaktivní výstava Zachraň jídlo v Kroměřížském muzeu. Dozvíte se zde, jak využít potraviny, které mají to nejlepší za sebou a jak potraviny neekologicky cestují. Zjistíte zajímavosti o potravinovém odpadu, jeho recyklaci a možnostech darování jídla. Tak neváhejte a zachraňujte s námi! ?

Zdroj: Zachranjidlo.cz, Foto: istockphoto.com